Bakad potatis med ramslöksröra

Nu är ramslökssäsongen äntligen här! Än så länge är det bara enstaka blad som har tittat fram, men om någon vecka kommer skogen vara täckt av en ljusgrön, lökdoftande matta av små ramslöksblad. Ramslök är verkligen ett riktigt vårtecken för mig, och något av det första jag väntar på under våren sedan jag började plocka för några år sedan. De gröna bladen är fulla av smak och känns som ett perfekt sätt att kicka igång den nya säsongen. Under de senaste dagarna har vi hunnit äta ramslök i många olika former, för det gäller ju att passa på när de är alldeles nyplockade. Jag har bland annat gjort en krämig, vårgrön röra med vita bönor och citron som passar riktigt bra till bakad potatis. Just bakad potatis tycker jag är en helt perfekt måltid under de dagar som man vill ha något enkelt och smidigt att äta, vilket ofta behövs på våren när det är mycket som ska fixas, fröer som ska sås och småplantor som behöver större krukor. Fyllningen går utmärkt att mixa ihop tidigare under dagen, och sedan sätter man bara in potatisen i ugnen en stund innan det är dags att äta. Det blir nästan inget att diska efteråt och finns gott om tid att göra annat under tiden eftersom maten sköter sig själv.

Ramslök kan vara lite klurigt att dosera, eftersom bladen smakar som allra mest när de är helt nyskördade och styrkan avtar lite mer för varje dag man sparar dem. Om du köper förpackad ramslök i butik kommer bladen därmed att smaka mindre än om du själv går ut i skogen och plockar dem samma dag. Du kan därför behöva anpassa mängden ramslök i receptet beroende på hur länge bladen har legat sedan skörd. Jag gillar mycket ramslökssmak, men om du föredrar lite mildare mat kan det vara en bra idé att tillsätta lite i taget och smaka av. Tänk då på att ramslök, precis som vitlök, kommer fram mer efterhand om det får stå och dra en stund.

Bakad potatis med ramslöksröra, cirka 2-4 portioner
4 bakpotatisar eller 8 stora mjöliga potatisar
30 g ramslök
6 dl kokta vita bönor
½ dl rapsolja
3 msk citronjuice
1 ½ tsk salt
Svartpeppar

Till servering
Groddar

Lägg bönor, rapsolja, citronjuice, ramslök, salt och peppar i en mixerskål. Mixa med stavmixer tills du får en slät röra. Lägg över röran i en skål och låt stå en stund innan servering så att ramslökssmaken kommer fram ordentligt.

Skrubba potatisarna och stick några hål i dem. Sprid ut potatisarna på en plåt och baka dem i ugnen på 225 grader i cirka 1-1 ½ timme tills de känns helt mjuka när du sticker i dem.

Skär ett kryss i varje potatis. Fyll potatisen med ramslöksröra och toppa med färska groddar.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.