Äppelscones

Mörkret kommer allt tidigare om eftermiddagarna nu, och för mig börjar det kännas viktigt att skapa en mysig eftermiddagsrutin så att man har något att se fram emot när det börjar skymma. Den här hösten tänker jag att jag ska bli bättre på att tända lite ljus, koka en stor kanna te och plocka fram något gott till fikat. Hösten är trots allt tiden för en av mina favoriter på fikabordet, nämligen nybakade scones. De passar perfekt ihop med te, och det känns trevligt att äta något varmt nu när kylan smyger sig på. Dessutom går scones snabbt att göra, vilket är bra på eftermiddagen när man kanske inte har tid för ett stort bakprojekt.

I min familj har vi gjort små, runda scones sedan vi var i Storbritannien första gången när jag gick i gymnasiet och åt klassisk cream tea på ett litet café i Oxford. När vi kom hem tyckte vi att det var mysigt att återskapa den upplevelsen, och dessutom tycker jag att små scones är lite roligare än de vanliga man brukar göra här i Sverige. När de är små kan man ju äta många istället, och får plats med fler sorters topping. Jag brukar nöja mig med vispad grädde och några olika sorters sylt, men min mamma serverar alltid en riktigt god hemgjord lemoncurd som hon på senare år också gjort i växtbaserad tappning.

Om man bortser från formen är mitt recept egentligen mer inspirerat av svenska scones än den brittiska varianten, eftersom de brittiska innehåller socker och jag tycker att det räcker med den söta sylten på toppen. Här har jag också blandat ner rivet äpple i degen, vilket passar bra nu när det finns gott om äpplen från årets skörd. Det ger dem en liten, liten hint av äppelsmak utan att det blir uppenbart att det är frukt i, och skalet ger lite färg och bidrar till en rustik, lantlig känsla.

Äppelscones, 12 stycken
240 g dinkelmjöl
150 g äpple, cirka 1-2 stycken
50 g mjölkfritt margarin
½ dl växtmjölk
1 msk bakpulver
3 krm salt

Kärna ur äpplena och riv dem grovt på ett rivjärn.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt margarinet, gärna delat i småbitar, och blanda tills margarinet är finfördelat i mjölblandningen. Rör ner de rivna äpplena, blanda väl och tillsätt sedan växtmjölken. Arbeta snabbt ihop till en fast deg.

Dela degen i tolv bitar. Rulla varje bit till en boll och platta till den så att den blir cirka en centimeter tjock. Placera ut dina scones på en plåt klädd med bakplåtspapper och baka dem i ugnen på 225 grader i cirka 12 minuter. Flytta sedan över dem till ett fat med en duk över och servera dem varma och nygräddade.

Om du skulle få scones över kan du värma dem i mikrovågsungen i några sekunder så blir de mjuka igen. Frys gärna in de scones som du inte ska äta samma eller nästkommande dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.