Nu i början av oktober är äppelträden häromkring fulla med röda frukter, och det börjar bli dags att plocka dem innan de faller till marken. De finaste äpplena rullar jag in i tidningspapper och förvarar på balkongen så att vi har äpplen under hela hösten, men ofta finns det många som behöver användas på en gång. Jag brukar baka paj, göra äppelmos och pressa lite till must, och så blir det alltid några burkar med kryddig chutney. Under höst och vinter äter jag gärna äppelchutney till alla sorters biffar, rostade rotfrukter och annat som hör årstiden till, för den sötsyrliga såsen är verkligen ett perfekt tillbehör under den kallare delen av året. Dessutom är det skönt att alltid ha några burkar redo så att man inte varje gång behöver fundera över vad man ska servera till maten. Jag brukar vattenbadskonservera min chutney för att kunna förvara den i rumstemperatur och vara säker på att den håller länge, men om du är noga med att använda steriliserade burkar och rena redskap brukar den klara sig bra i kylskåpet ändå.
Jag gillar när chutneyn är stark och brukar använda två chilifrukter, men smaka gärna lite på chilin innan du blandar i den. Chili kan variera mycket i styrka, och råkar du ha en riktigt stark chili räcker det ofta med en.
Äppelchutney, cirka 1 liter
1 kg äpplen
2 gula lökar
1-2 röda chili
4 vitlöksklyftor
3 dl rårörsocker
2 dl äppelcidervinäger
1 msk riven ingefära
2 kanelstänger
½ tsk salt
Skala och kärna ur äpplena, och skär dem sedan i tärningar. Finhacka lök, vitlök och chili. Lägg alla ingredienser i en stor kastrull eller gryta. Koka upp och låt sedan småkoka under lock tills chutneyn är såsig och du har fått en konsistens du är nöjd med, cirka 45 minuter. Rör om några gånger under tiden. Ta bort kanelstängerna och häll sedan upp den färdiga chutneyn i burkar.
2 kommentarer
Det låter väldigt gott! Dock vill jag absolut inte äta vinäger (följer en särskild diet av hälsoskäl, där vinäger utesluts). Hur blir det utan tror du? Ersätta med pressad citron??
Tack så mycket! Om du utesluter vinägern blir det nog godast att ha i någon annan syra, och pressad citron kan säkert fungera. Jag tror dock att det blir en viss smakskillnad, och du kan även behöva justera mängden på både socker och syra. Jag hade nog smakat mig fram efter hand, tänk bara på att chutneyn oftast blir lite syrligare när det har svalnat. Att utesluta vinägern kan eventuellt påverka hållbarheten också, den har ju en viss konserverande effekt. Berätta gärna hur det går om du testar 🙂